Tussen Wal en Schip

Dinsdag 5 februari 2019, een heugelijke dag! Jan heeft bericht gekregen dat hij zijn uitkering weer terug krijgt en heeft een voorschot gekregen. Ook met de provincie zijn goed afspraken gemaakt voor een ligplaats van zijn boot.

De boot is gerepareerd en Jan is heel erg blij! Iedereen bedankt voor zijn of haar inzet....

---------------------------------------------------------------------------------------

Vandaag is D-Day, 28 februari 2019. We stonden nog maar een uur op de grote markt in de binnenstad, toen er een medewerker uit het stadhuis kwam lopen. De burgemeester wilde graag met ons praten. We hebben een goed gesprek gehad met burgemeester den Oudsten, er gaan nu mensen echt "vaart" achter de zaak zetten.

Daarna op bezoek bij de provincie, zij hebben het wegslepen van de boot uitgesteld.

Er is ook een donatie actie gestart door één van onze volgers. Het was een hele goede dag voor Jan!

---------------------------------------------------------------------------------------

Het is woensdagochtend (27 februari 2019) 9.55 uur. We hebben de afgelopen maand vaak contact met Jan gehad. De wel bekende kasten en muren zijn vaak voorbij gekomen. Jan is het zat!

Vorige week heeft de provincie Groningen een brief op de boot geplakt. Hierop staat vermeld dat de boot van Jan uiterlijk 1 maart 2019 weg moet zijn van de plek waar het nu ligt. Maar de boot moet gerepareerd worden om hem weg te krijgen (kosten 400 euro).

"Als de provincie mijn boot wegsleept, moet ik hem terugkopen voor een oudijzer prijs van 600 euro, waar moet ik dan slapen, de boot is alles wat ik heb."

De laatste redding om dit alles te voorkomen is een demonstratie, een éénmans demonstratie. Jan zal morgen (28 februari) van 10 tot 16 uur op de Grote Markt gaan staan met een bord om zijn schouders in de hoop op aandacht. Aandacht die zijn zaak nodig heeft.

WIJ STEUNEN JAN IN DEZE ACTIE!

---------------------------------------------------------------------------------------

Het is maandagmiddag (28 januari 2019) 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot.

Die zelfde avond ontmoeten we Jan, in de welbekende stationshal van Groningen, ja die hal, waar vaker mensen verkeren. Jan komt hier dagelijks minimaal 2 keer. Ookal is het 5 kwartier lopen vanaf zijn boot, maar hier is het warm en kan hij zijn oude telefoon opladen. Het enige middel wat hem met de buitenwereld verbindt.

We komen aan de praat en besluiten om samen naar de boot te gaan.

Jan vertelt over de 4 hulpinstanties die "bezig zijn", het weekgeld van een paar tientjes, dat hij geen zorgverzekering heeft en dat de boot 1 meter te kort is om een vaste ligplek te mogen hebben. Op de vraag wat hij nu echt nodig heeft zegt hij zonder aarzelen "petroleum", 40 liter petroleum. Zo kan hij de boot én zichzelf warm houden en wachten tot de hulptroepen zullen komen.

Als we van boord gaan zegt Jan "pas op jongens, het is glad op het dek". Tussen wal en schip vallen is één van de ergste dingen die je kunt overkomen.

Morgen brengen we hem 40 liter petroleum en een "nieuwe" telefoon met wat beltegoed.

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen, Wensen op 29-01-2019


Andere blogs

Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Tips
  • op 29-04-2017

Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Echter ontstaat soms een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar ie-mand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Lees het hele artikel.


Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (17)   Hulpverlening (15)   Tips (4)   Verhalen (18)   Wensen (12)