Te warm voor de winterregeling

Wat een normale woensdagavond had moeten zijn, werd (weer) een bizarre avond vol bureaucratie en onmacht.

Het is 20.41 uur als we een bericht ontvangen van een zeer bezorgde mevrouw uit Groningen. Ze bekommert zich vaker om daklozen.

Het betreft 2 mannen die voor de ingang van de nieuwe winteropvang locatie verblijven. De opvang is gesloten. Het is niet koud genoeg.

We stappen in de auto en bellen onderweg wat instanties of er plek is in een andere opvang. Als we melden dat het om Poolse daklozen gaat, gaan alle deuren dicht. Letterlijk!

Het wordt vannacht 0 graden en daarom mogen de Poolse daklozen NIET naar binnen.

Regels zijn regels!

Als we aankomen bij het Damsterdiep 267 ligt er één van de mannen voor de deur op de grond. We krijgen geen contact met hem en besluiten 112 te bellen.

Een aantal minuten later zijn zowel ambulance als politie ter plaatse.

De dakloze man beweegt een beetje en wordt onderzocht.

Het blijkt dat de mevrouw die ons belde 2 dure slaapzakken heeft gekocht voor deze mannen, maar die liggen binnen in het gebouw (van het Leger des Heils). Er brandt wel overal licht en er staan wat ramen open, maar er is niemand.

We zijn inmiddels met een man of 10 ter plaatse, iedereen denkt mee en is het erover eens dat deze mensen vannacht niet buiten moeten slapen. De agent checkt de gevoelstemperatuur nog eens, -1 graden.

De instanties Wender en Het Leger des Heils maar weer bellen.

Geen plek in de herberg voor deze mannen. De Gemeente Groningen heeft de nieuwe winteropvang tot 5 december gesloten. Daar moeten we het mee doen.

We kijken elkaar aan en machteloos komen we tot de conclusie dat we niks kunnen.

Uiteindelijk besluit de mevrouw haar garage ter beschikking te stellen voor deze mannen.

Het is 23.10 uur.

Moedeloos. Machteloos.

GOOI DE NACHTOPVANG OPEN GEMEENTE GRONINGEN. HET IS KOUD!

ER SLAPEN MENSEN OP STRAAT!

ALSJEBLIEFT!


UPDATE: DE GEMEENTE GRONINGEN HEEFT ONS LATEN WETEN DAT DE WINTEROPVANG VANNACHT OPEN IS!

BEDANKT VOOR JULLIE SUPPORT ❤

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen op 02-12-2021


Andere blogs

Aandacht maakt alles mooier!

Op 29 mei gaf IKEA Groningen in samenwerking met Stichting Straatwijs een gratis maaltijd aan bezoekers van de maatschappelijke opvang (Leger des Heils en de Open Hof). Lees het hele artikel.


Ons eerste event: de ontmoetingsdag!

Op 24 mei 2018 tussen 11.00 en 14.00 vond de ontmoetingsdag plaats in de Oude Gasfabriek te Groningen. Het doel van deze dag was dat dak- en thuislozen en hulpverleners met elkaar in contact konden komen op een laagdrempelige manier. Lees het hele artikel.


Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Tips
  • op 29-04-2017

Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Echter ontstaat soms een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar ie-mand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Lees het hele artikel.


Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (18)   Hulpverlening (17)   Tips (4)   Verhalen (20)   Wensen (13)