Te warm voor de winterregeling

Wat een normale woensdagavond had moeten zijn, werd (weer) een bizarre avond vol bureaucratie en onmacht.

Het is 20.41 uur als we een bericht ontvangen van een zeer bezorgde mevrouw uit Groningen. Ze bekommert zich vaker om daklozen.

Het betreft 2 mannen die voor de ingang van de nieuwe winteropvang locatie verblijven. De opvang is gesloten. Het is niet koud genoeg.

We stappen in de auto en bellen onderweg wat instanties of er plek is in een andere opvang. Als we melden dat het om Poolse daklozen gaat, gaan alle deuren dicht. Letterlijk!

Het wordt vannacht 0 graden en daarom mogen de Poolse daklozen NIET naar binnen.

Regels zijn regels!

Als we aankomen bij het Damsterdiep 267 ligt er één van de mannen voor de deur op de grond. We krijgen geen contact met hem en besluiten 112 te bellen.

Een aantal minuten later zijn zowel ambulance als politie ter plaatse.

De dakloze man beweegt een beetje en wordt onderzocht.

Het blijkt dat de mevrouw die ons belde 2 dure slaapzakken heeft gekocht voor deze mannen, maar die liggen binnen in het gebouw (van het Leger des Heils). Er brandt wel overal licht en er staan wat ramen open, maar er is niemand.

We zijn inmiddels met een man of 10 ter plaatse, iedereen denkt mee en is het erover eens dat deze mensen vannacht niet buiten moeten slapen. De agent checkt de gevoelstemperatuur nog eens, -1 graden.

De instanties Wender en Het Leger des Heils maar weer bellen.

Geen plek in de herberg voor deze mannen. De Gemeente Groningen heeft de nieuwe winteropvang tot 5 december gesloten. Daar moeten we het mee doen.

We kijken elkaar aan en machteloos komen we tot de conclusie dat we niks kunnen.

Uiteindelijk besluit de mevrouw haar garage ter beschikking te stellen voor deze mannen.

Het is 23.10 uur.

Moedeloos. Machteloos.

GOOI DE NACHTOPVANG OPEN GEMEENTE GRONINGEN. HET IS KOUD!

ER SLAPEN MENSEN OP STRAAT!

ALSJEBLIEFT!


UPDATE: DE GEMEENTE GRONINGEN HEEFT ONS LATEN WETEN DAT DE WINTEROPVANG VANNACHT OPEN IS!

BEDANKT VOOR JULLIE SUPPORT ❤

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen op 02-12-2021


Andere blogs

Lang niet alle daklozen maken gebruik van de nachtopvang

De afgelopen tijd hoorden we veel geluiden over mensen die niet de nachtopvang van het Kopland in willen. Voor ons aanleiding om dit eens te onderzoeken. Daarom hebben we onze wekelijkse ronde door de stad wat later op de avond gepland. Lees het hele artikel.


Overleven in Sappemeer Oost

Het is 4 februari 2018, 17 uur smiddags als we een berichtje ontvangen over een artikel op RTVNoord. "Goed verzorgde man slaapt al weken op station" luidt de titel van het stuk. Voor 18.30 uur diezelfde avond zitten we in de auto op weg naar Sappemeer Oost. Daar aangekomen hebben we hem daar inderdaad aangetroffen en zijn we aan de praat gekomen. We komen erachter dat hij hier al sinds 1 januari verblijft. Lees het hele artikel.


Tussen Wal en Schip

Het is maandagmiddag 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot. Lees het hele artikel.


Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hier haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. Lees het hele artikel.


Hoe een modern kerstverhaal de harten van de Groningers stal

Het klinkt als een kerstverhaal dat het ook nog eens een vervolg krijgt tot en met Nieuwjaarsdag. De assistent-manager van een Gronings hotel trok zich het lot aan van een 20-jarige man die al bijna een half jaar in de straten van de noordelijke stad slaapt.  Lees het hele artikel.


De Goede Doelen week van G.V. Groen Geel

Van zondag 25 november tot en met zaterdag 1 december 2018 heeft voetbalvereniging Groen Geel in het teken gestaan van de Goede Doelen Week. Dit jaar hebben ze onze stichting Straatwijs als goede doel uitgekozen en hier zijn wij erg trots op en blij mee! Lees het hele artikel.


Van het vluchtige leven op straat naar eigen huisraad

"Ik ben op de koffie bij een cliënt thuis. Hij heeft een flink portie teleurstellingen en trauma’s in zijn rugzak. In het verleden is hij misbruikt. Een stabiele gezinssituatie was voor hem ver te zoeken. Na een turbulent leven waarin wonen in een opvanginstelling en bivakkeren op straat elkaar afwisselden, heeft hij nu een eigen huis." Straatwijs Blog van Joris Stavenga, werkzaam bij LIMOR. Lees het hele artikel.


Daklozen eerst naar de kapper en dan lekker eten!

Het is zondag 29 juli 2018, Groningen. Samen met Thomas Sykes Hairstudio en restaurant Block & Barrels organiseren we een speciale event voor daklozen. Een middag en avond waarbij daklozen helemaal centraal staan. Eerst lekker naar de kapper en daarna samen eten bij een heerlijk restaurant in de binnenstad van Groningen. Lees het hele artikel.


Afval

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel. Lees het hele artikel.


Spiritus

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (18)   Hulpverlening (17)   Tips (4)   Verhalen (20)   Wensen (13)