Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Soms ontstaat een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar iemand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Dit begint dus bij praten over uw schulden en waar u het moeilijk mee hebt. Het is heel begrijpelijk dat u sterk wilt overkomen tegenover uw vrouw of man, uw partner, uw kinderen, uw vrienden of familie en kennissen. Maar wat een opluchting kan het zijn om het soms gewoon te zeggen en toe te geven dat het niet allemaal zo makkelijk is gegaan voor u. Hoe hard u heeft gevochten en hoe u zich heeft verzet om staande te blijven.

Uw verhaal vertellen vergt doorgaans meer kracht dan de kracht die nodig is uw problemen te verbergen voor anderen. Het feit dat u dit aan het lezen bent bewijst dat u er mee bezig bent om eraan te werken. Hopelijk weet dit artikel u te overtuigen dat u er niet alleen voor staat, ook al voelt dit doorgaans wel zo.

Vindt u het te moeilijk om te praten over uw schulden met uw naasten en vrienden? Er zijn organisaties in Groningen waar u kunt praten over de dingen die u op een vervelende manier bezighouden. De Open Hof en het Leger des Heils zijn daar voorbeelden van. Durf dat gesprek aan te gaan, durf de telefoon op te pakken en te bellen voor hulp en advies. 's Ochtends en 's middags kunt u een medewerker aan de mouw trekken voor een persoonlijk gesprek. Uw schuld draagt u wellicht alleen, maar uw stress en verdriet kunnen flink verminderd worden door te praten. Uzelf kwetsbaar opstellen, laten zien dat achter die sterke man of vrouw ook iemand zit die begrepen wil worden en zijn of haar verhaal wil vertellen zonder veroordeeld te worden. Uw verhaal vertellen zonder dat iemand boos op u wordt omdat u vertelt wat u bezighoudt, waar u niet van kan slapen, wat u woedend maakt.

Wilt u een dergelijk gesprek? Er zijn meerdere organisaties die hiervoor getraind zijn. De Straatwijzer op de website kan u vertellen welke organisaties dit precies zijn.

schuldsanering-820x300.jpg


Heeft u uw kracht al (deels) gevonden en durft u aan de slag te gaan met uw schulden? We beschrijven een stappenplan die u kunt gebruiken bij het krijgen van overzicht in uw situatie.

STAP 1. ARCHIVEREN

Zorg dat u een archiefmap krijgt en maak hierin tabbladen voor uw administratie.


STAP 2. BRIEVEN OPENEN

Gooi die ongeopende brieven niet meer weg, maar maak ze maar gewoon open. U weet waar ze over gaan. U hoeft er nog niet direct mee aan het werk, maar u gaat wel alles inventariseren.


STAP 3. SORTEREN

Maak per bedrijf waar u openstaande rekeningen heeft een apart deel in uw archiefmap. U bent nu dus puur alle brieven bij elkaar aan doen, soort bij soort. Bijvoorbeeld: Tabblad 1 = Wehkamp rekeningen, Tabblad 2 = creditcardbedrijf, Tabblad 3 = boetes.


STAP 4. DE MOED ERIN HOUDEN

Wanneer u alles geordend heeft bent u al een heel eind op weg. Dit kan confronterend zijn, u wellicht hopeloos maken. Onthoud dat u hier niet alleen voor hoeft te staan.


STAP 5. BELLEN

U kunt ervoor kiezen de bedrijven te bellen om een betalingsregeling te maken. Onthoud dat de bedrijven ook hun geld willen hebben. Veelal zijn de bedrijven daarom wel gemotiveerd om schulden en boetes in termijnen af te laten betalen. U kunt er ook voor kiezen een hulpverlener erbij te betrekken. Zij kunnen u helpen bij de gesprekken met bedrijven en het maken van afspraken.


STAP 6. RUSTIG BLIJVEN

Hoe kinderachtig dit ook klinkt, maar laat u niet meetrekken in boosheid. U biedt een oplossing aan het bedrijf voor een betalingsregeling, u laat daarbij uw welwillendheid zien. Praktijk wijst uit dat een rustige houding en vriendelijke benadering meer voor elkaar krijgt dan de receptionist of een andere werknemer van het bedrijf waar u schulden hebt uit te schelden en onder druk te zetten met dreigementen. Dit gebeurt nog steeds en heeft vaak gezorgd voor meer schulden, geen afspraken, meer stress en uiteindelijk meer verdriet. Het spel meespelen geeft u meer macht over de situatie dan zelf ‘bespeeld' te worden.


STAP 7. CONTROLEREN

Gaat u samenwerken met een schuldhulpverlener? Onthoud goed dat u ook altijd zelf uw geld, betalingen en regelingen maandelijks controleert. Vraag uw schuldhulpverlener om een uitleg als u iets niet begrijpt. Zorg dat u betrokken blijft en weet waar u staat op elk moment. Het gaat immers om uw situatie.


STAP 8. KOSTEN VERLAGEN

Hoe meer voorwerk u zelf doet, hoe meer de kosten van schuldhulpverlening verlagen. Dit klinkt wellicht vreemd, maar schuldhulpverlening kost u ook geld. Immers, er zijn mensen voor u aan het werk en zij willen ook brood op de plank hebben.


STAP 9. HULPVERLENING

Er is keuze uit veel verschillende schuldhulpverleners of budgetbeheerders. Uw gemeente heeft ook een speciale afdeling voor schuldsanering in hun organisatie. Voor Groningen is dat de Groningse Kredietbank (GKB).


Tot slot

Dit waren enkele start-up tips bij schuldhulpverlening. Allereerst durven te praten en toe te geven dat u niet alles zelf hebt kunnen bolwerken vergt kracht. Kies ervoor om u te ontlasten van stress en meer ademruimte te krijgen. Als u ervoor kiest zich niet meer te schamen voor uw situatie en te praten met uw naasten of (gratis) met een professional heeft u de helft van de strijd al gewonnen.

Door: Stephan Post

Geplaatst in Tips op 29-04-2017


Andere blogs

Aandacht maakt alles mooier!

Op 29 mei gaf IKEA Groningen in samenwerking met Stichting Straatwijs een gratis maaltijd aan bezoekers van de maatschappelijke opvang (Leger des Heils en de Open Hof). Lees het hele artikel.


Ons eerste event: de ontmoetingsdag!

Op 24 mei 2018 tussen 11.00 en 14.00 vond de ontmoetingsdag plaats in de Oude Gasfabriek te Groningen. Het doel van deze dag was dat dak- en thuislozen en hulpverleners met elkaar in contact konden komen op een laagdrempelige manier. Lees het hele artikel.


Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende. Lees het hele artikel.


Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (18)   Hulpverlening (17)   Tips (4)   Verhalen (20)   Wensen (13)