Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Soms ontstaat een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar iemand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Dit begint dus bij praten over uw schulden en waar u het moeilijk mee hebt. Het is heel begrijpelijk dat u sterk wilt overkomen tegenover uw vrouw of man, uw partner, uw kinderen, uw vrienden of familie en kennissen. Maar wat een opluchting kan het zijn om het soms gewoon te zeggen en toe te geven dat het niet allemaal zo makkelijk is gegaan voor u. Hoe hard u heeft gevochten en hoe u zich heeft verzet om staande te blijven.

Uw verhaal vertellen vergt doorgaans meer kracht dan de kracht die nodig is uw problemen te verbergen voor anderen. Het feit dat u dit aan het lezen bent bewijst dat u er mee bezig bent om eraan te werken. Hopelijk weet dit artikel u te overtuigen dat u er niet alleen voor staat, ook al voelt dit doorgaans wel zo.

Vindt u het te moeilijk om te praten over uw schulden met uw naasten en vrienden? Er zijn organisaties in Groningen waar u kunt praten over de dingen die u op een vervelende manier bezighouden. De Open Hof en het Leger des Heils zijn daar voorbeelden van. Durf dat gesprek aan te gaan, durf de telefoon op te pakken en te bellen voor hulp en advies. 's Ochtends en 's middags kunt u een medewerker aan de mouw trekken voor een persoonlijk gesprek. Uw schuld draagt u wellicht alleen, maar uw stress en verdriet kunnen flink verminderd worden door te praten. Uzelf kwetsbaar opstellen, laten zien dat achter die sterke man of vrouw ook iemand zit die begrepen wil worden en zijn of haar verhaal wil vertellen zonder veroordeeld te worden. Uw verhaal vertellen zonder dat iemand boos op u wordt omdat u vertelt wat u bezighoudt, waar u niet van kan slapen, wat u woedend maakt.

Wilt u een dergelijk gesprek? Er zijn meerdere organisaties die hiervoor getraind zijn. De Straatwijzer op de website kan u vertellen welke organisaties dit precies zijn.

schuldsanering-820x300.jpg


Heeft u uw kracht al (deels) gevonden en durft u aan de slag te gaan met uw schulden? We beschrijven een stappenplan die u kunt gebruiken bij het krijgen van overzicht in uw situatie.

STAP 1. ARCHIVEREN

Zorg dat u een archiefmap krijgt en maak hierin tabbladen voor uw administratie.


STAP 2. BRIEVEN OPENEN

Gooi die ongeopende brieven niet meer weg, maar maak ze maar gewoon open. U weet waar ze over gaan. U hoeft er nog niet direct mee aan het werk, maar u gaat wel alles inventariseren.


STAP 3. SORTEREN

Maak per bedrijf waar u openstaande rekeningen heeft een apart deel in uw archiefmap. U bent nu dus puur alle brieven bij elkaar aan doen, soort bij soort. Bijvoorbeeld: Tabblad 1 = Wehkamp rekeningen, Tabblad 2 = creditcardbedrijf, Tabblad 3 = boetes.


STAP 4. DE MOED ERIN HOUDEN

Wanneer u alles geordend heeft bent u al een heel eind op weg. Dit kan confronterend zijn, u wellicht hopeloos maken. Onthoud dat u hier niet alleen voor hoeft te staan.


STAP 5. BELLEN

U kunt ervoor kiezen de bedrijven te bellen om een betalingsregeling te maken. Onthoud dat de bedrijven ook hun geld willen hebben. Veelal zijn de bedrijven daarom wel gemotiveerd om schulden en boetes in termijnen af te laten betalen. U kunt er ook voor kiezen een hulpverlener erbij te betrekken. Zij kunnen u helpen bij de gesprekken met bedrijven en het maken van afspraken.


STAP 6. RUSTIG BLIJVEN

Hoe kinderachtig dit ook klinkt, maar laat u niet meetrekken in boosheid. U biedt een oplossing aan het bedrijf voor een betalingsregeling, u laat daarbij uw welwillendheid zien. Praktijk wijst uit dat een rustige houding en vriendelijke benadering meer voor elkaar krijgt dan de receptionist of een andere werknemer van het bedrijf waar u schulden hebt uit te schelden en onder druk te zetten met dreigementen. Dit gebeurt nog steeds en heeft vaak gezorgd voor meer schulden, geen afspraken, meer stress en uiteindelijk meer verdriet. Het spel meespelen geeft u meer macht over de situatie dan zelf ‘bespeeld' te worden.


STAP 7. CONTROLEREN

Gaat u samenwerken met een schuldhulpverlener? Onthoud goed dat u ook altijd zelf uw geld, betalingen en regelingen maandelijks controleert. Vraag uw schuldhulpverlener om een uitleg als u iets niet begrijpt. Zorg dat u betrokken blijft en weet waar u staat op elk moment. Het gaat immers om uw situatie.


STAP 8. KOSTEN VERLAGEN

Hoe meer voorwerk u zelf doet, hoe meer de kosten van schuldhulpverlening verlagen. Dit klinkt wellicht vreemd, maar schuldhulpverlening kost u ook geld. Immers, er zijn mensen voor u aan het werk en zij willen ook brood op de plank hebben.


STAP 9. HULPVERLENING

Er is keuze uit veel verschillende schuldhulpverleners of budgetbeheerders. Uw gemeente heeft ook een speciale afdeling voor schuldsanering in hun organisatie. Voor Groningen is dat de Groningse Kredietbank (GKB).


Tot slot

Dit waren enkele start-up tips bij schuldhulpverlening. Allereerst durven te praten en toe te geven dat u niet alles zelf hebt kunnen bolwerken vergt kracht. Kies ervoor om u te ontlasten van stress en meer ademruimte te krijgen. Als u ervoor kiest zich niet meer te schamen voor uw situatie en te praten met uw naasten of (gratis) met een professional heeft u de helft van de strijd al gewonnen.

Door: Stephan Post

Geplaatst in Tips op 29-04-2017


Andere blogs

Lang niet alle daklozen maken gebruik van de nachtopvang

De afgelopen tijd hoorden we veel geluiden over mensen die niet de nachtopvang van het Kopland in willen. Voor ons aanleiding om dit eens te onderzoeken. Daarom hebben we onze wekelijkse ronde door de stad wat later op de avond gepland. Lees het hele artikel.


Overleven in Sappemeer Oost

Het is 4 februari 2018, 17 uur smiddags als we een berichtje ontvangen over een artikel op RTVNoord. "Goed verzorgde man slaapt al weken op station" luidt de titel van het stuk. Voor 18.30 uur diezelfde avond zitten we in de auto op weg naar Sappemeer Oost. Daar aangekomen hebben we hem daar inderdaad aangetroffen en zijn we aan de praat gekomen. We komen erachter dat hij hier al sinds 1 januari verblijft. Lees het hele artikel.


Tussen Wal en Schip

Het is maandagmiddag 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot. Lees het hele artikel.


Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hier haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. Lees het hele artikel.


Hoe een modern kerstverhaal de harten van de Groningers stal

Het klinkt als een kerstverhaal dat het ook nog eens een vervolg krijgt tot en met Nieuwjaarsdag. De assistent-manager van een Gronings hotel trok zich het lot aan van een 20-jarige man die al bijna een half jaar in de straten van de noordelijke stad slaapt.  Lees het hele artikel.


De Goede Doelen week van G.V. Groen Geel

Van zondag 25 november tot en met zaterdag 1 december 2018 heeft voetbalvereniging Groen Geel in het teken gestaan van de Goede Doelen Week. Dit jaar hebben ze onze stichting Straatwijs als goede doel uitgekozen en hier zijn wij erg trots op en blij mee! Lees het hele artikel.


Van het vluchtige leven op straat naar eigen huisraad

"Ik ben op de koffie bij een cliënt thuis. Hij heeft een flink portie teleurstellingen en trauma’s in zijn rugzak. In het verleden is hij misbruikt. Een stabiele gezinssituatie was voor hem ver te zoeken. Na een turbulent leven waarin wonen in een opvanginstelling en bivakkeren op straat elkaar afwisselden, heeft hij nu een eigen huis." Straatwijs Blog van Joris Stavenga, werkzaam bij LIMOR. Lees het hele artikel.


Daklozen eerst naar de kapper en dan lekker eten!

Het is zondag 29 juli 2018, Groningen. Samen met Thomas Sykes Hairstudio en restaurant Block & Barrels organiseren we een speciale event voor daklozen. Een middag en avond waarbij daklozen helemaal centraal staan. Eerst lekker naar de kapper en daarna samen eten bij een heerlijk restaurant in de binnenstad van Groningen. Lees het hele artikel.


Afval

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel. Lees het hele artikel.


Spiritus

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (18)   Hulpverlening (17)   Tips (4)   Verhalen (20)   Wensen (13)