Open brief aan de burgemeester van Groningen (2)

Update:

Op vrijdag 9 december hebben we een reactie ontvangen op onze open brief aan de burgemeester van Groningen. Lees hier wat we met deze actie gereikt hebben.


4 december 2020

Geachte heer Schuiling, beste burgemeester van Groningen,

Op 21 december 2017 heeft de stichting Straatwijs een open brief gestuurd naar uw voorganger, burgemeester den Oudsten. Naar aanleiding van deze brief zijn we in gesprek gegaan met de heer den Oudsten. Met de uitkomst van de gesprekken die volgden waren wij overigens zeer tevreden. Alle daklozen die in Groningen gebruik willen maken van de nachtopvang konden vanaf begin 2018 binnen slapen, zonder wachtlijsten.

Toch blijkt nu achteraf dat de nachtopvang er niet voor iedereen is. Er slapen nog steeds mensen in de bosjes bij de Martinikerk en in de winkelportieken in het centrum van de stad. Het gaat om mensen met een niet-Nederlandse identiteit, maar wel van Europese afkomst. Bij de nachtopvang worden ze ook wel toeristen of niet-rechthebbenden genoemd.

In dit specifieke geval gaat het om Aleksander, Dawid en Mateusz, 3 mannen afkomstig uit Polen en Litouwen, waarvan de oudste ongeveer uw leeftijd heeft en al 6 jaar in onze stad verblijft. Mannen die nachtrust en hulp nodig hebben.

Daarom ons verzoek aan u, om ook deze mensen toe te laten in de nachtopvang. Mensenrechten gelden immers voor iedereen, waar je ook bent. Laat deze mensen hier aansterken en eten, zodat er hulp geboden kan worden en er weer perspectief komt.

Wij vragen u om in gesprek met ons aan te gaan en te luisteren naar deze problematiek en in goed overleg en samenwerking te kijken naar een structurele oplossing.

In afwachting op uw uitnodiging verblijven wij,

Stichting Straatwijs

Stichting Martinikerk Groningen

Protestante Diaconie Gemeente Groningen

Foto: Joram Krol

Geplaatst in Hulpverlening, Verhalen, Wensen op 03-12-2020


Andere blogs

Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Tips
  • op 29-04-2017

Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Echter ontstaat soms een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar ie-mand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Lees het hele artikel.


Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (17)   Hulpverlening (16)   Tips (3)   Verhalen (17)   Wensen (11)