Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende.


De rugzak, of dus beter gezegd de aanhanger, bepaalt in forse mate de keuzes die mensen maken. Vaak zijn mensen ook nog belast met een psychiatrisch ziektebeeld, met veel pech in het leven of er bestaat een combinatie met een verstandelijke beperking. Dat wordt dan multi of triple problematiek genoemd, of nog erger: dubbel diagnose.


Elke dag is het voor ons weer spannend wat we tegenkomen en welke benadering wij moeten inzetten om mensen in beweging te krijgen. In Groningen hebben we twee prachtige projecten wat ik een beetje mag aanzwengelen; het Buddyhuis en Housing First. Die laatste hebben we een doe-maar-normaal Groningse naam gegeven. Namelijk: mien aigen hoes. In de 16 jaar dat ik actief ben in de maatschappelijke opvang vind ik dit verreweg het mooiste project.


Stel je maar eens voor. Je loopt op straat. Een dakloze vraagt: “Heb je een euro voor het slaaphuis?” Dan zeg jij: “Nee maar wel een sleutel van een huis, jouw huis! Je mag hem hebben onder drie voorwaarden: 1 huur betalen, 2 geen overlast en 3 contact houden met mij”. Je geeft de sleutel en de dan al voormalig dakloze heeft weer zijn eigen plek, een toekomst. Van overleven naar weer kunnen leven. Het is geweldig om te zien wat er gebeurt als mensen zich weer gezien voelen en serieus genomen worden. Niet denken vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, kijken naar talenten en gaven.


Toch blijft het duim draaien. Weer leven na lange tijd overleven is niet makkelijk. Soms moeten we alle zeilen bijzetten om mensen te motiveren goede keuzes te maken. En dan is het afwachten…..: doet ie het of doet ie het niet?


Zo kreeg een deelnemer van ons 2 bolletjes cocaïne aangeboden van een dealer. Zeg daar meer eens nee tegen als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen en geen cent te makken hebt. Dan is de verleiding om de eenzaamheid te verdoven heel groot. Weet jij wat hij besloot? “Ik hoef ’t niet. Ik ga liever gordijnen kopen voor mijn nieuwe huis dan het geld te verkwisten aan drugs.” Wauw!


Een andere deelnemer had alle opvangplekken al gezien, telkens was het mislukt. Soms door zijn eigen toedoen maar ook door dubieuze keuzes van organisaties. Door ernstige trauma’s uit het verleden vertrouwde hij niemand meer. Hij was kapot, verloren en verstomd geraakt van de maatschappij. Precies op het goede moment konden wij met een sleutelbos hem weer oplappen. Hij was zo dankbaar en trots op zijn nieuwe stek dat hij gelijk zijn tuin onder handen genomen heeft, totdat de blaren op zijn vingers stonden. Nu de eerste euforie is gezakt komt hij toe aan het verwerken van zijn trauma’s. Hij heeft zelf gekozen om in behandeling te gaan. Een zware weg in de goede richting!


Niet elk verhaal is zo rooskleurig. Goede keuzes maken in het leven is niet zo eenvoudig. Het is fantastisch om zij aan zij met deze mensen te mogen werken en ze te helpen om wijze keuzes te maken!


Door: Joris Stavenga, manager bij LIMOR.

Meer lezen? Klik dan hier!

Geplaatst in Hulpverlening, Verhalen op 20-05-2017


Andere blogs

Aandacht maakt alles mooier!

Op 29 mei gaf IKEA Groningen in samenwerking met Stichting Straatwijs een gratis maaltijd aan bezoekers van de maatschappelijke opvang (Leger des Heils en de Open Hof). Lees het hele artikel.


Ons eerste event: de ontmoetingsdag!

Op 24 mei 2018 tussen 11.00 en 14.00 vond de ontmoetingsdag plaats in de Oude Gasfabriek te Groningen. Het doel van deze dag was dat dak- en thuislozen en hulpverleners met elkaar in contact konden komen op een laagdrempelige manier. Lees het hele artikel.


Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Tips
  • op 29-04-2017

Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Echter ontstaat soms een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar ie-mand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Lees het hele artikel.


Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (18)   Hulpverlening (17)   Tips (4)   Verhalen (20)   Wensen (13)