Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende.


De rugzak, of dus beter gezegd de aanhanger, bepaalt in forse mate de keuzes die mensen maken. Vaak zijn mensen ook nog belast met een psychiatrisch ziektebeeld, met veel pech in het leven of er bestaat een combinatie met een verstandelijke beperking. Dat wordt dan multi of triple problematiek genoemd, of nog erger: dubbel diagnose.


Elke dag is het voor ons weer spannend wat we tegenkomen en welke benadering wij moeten inzetten om mensen in beweging te krijgen. In Groningen hebben we twee prachtige projecten wat ik een beetje mag aanzwengelen; het Buddyhuis en Housing First. Die laatste hebben we een doe-maar-normaal Groningse naam gegeven. Namelijk: mien aigen hoes. In de 16 jaar dat ik actief ben in de maatschappelijke opvang vind ik dit verreweg het mooiste project.


Stel je maar eens voor. Je loopt op straat. Een dakloze vraagt: “Heb je een euro voor het slaaphuis?” Dan zeg jij: “Nee maar wel een sleutel van een huis, jouw huis! Je mag hem hebben onder drie voorwaarden: 1 huur betalen, 2 geen overlast en 3 contact houden met mij”. Je geeft de sleutel en de dan al voormalig dakloze heeft weer zijn eigen plek, een toekomst. Van overleven naar weer kunnen leven. Het is geweldig om te zien wat er gebeurt als mensen zich weer gezien voelen en serieus genomen worden. Niet denken vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, kijken naar talenten en gaven.


Toch blijft het duim draaien. Weer leven na lange tijd overleven is niet makkelijk. Soms moeten we alle zeilen bijzetten om mensen te motiveren goede keuzes te maken. En dan is het afwachten…..: doet ie het of doet ie het niet?


Zo kreeg een deelnemer van ons 2 bolletjes cocaïne aangeboden van een dealer. Zeg daar meer eens nee tegen als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen en geen cent te makken hebt. Dan is de verleiding om de eenzaamheid te verdoven heel groot. Weet jij wat hij besloot? “Ik hoef ’t niet. Ik ga liever gordijnen kopen voor mijn nieuwe huis dan het geld te verkwisten aan drugs.” Wauw!


Een andere deelnemer had alle opvangplekken al gezien, telkens was het mislukt. Soms door zijn eigen toedoen maar ook door dubieuze keuzes van organisaties. Door ernstige trauma’s uit het verleden vertrouwde hij niemand meer. Hij was kapot, verloren en verstomd geraakt van de maatschappij. Precies op het goede moment konden wij met een sleutelbos hem weer oplappen. Hij was zo dankbaar en trots op zijn nieuwe stek dat hij gelijk zijn tuin onder handen genomen heeft, totdat de blaren op zijn vingers stonden. Nu de eerste euforie is gezakt komt hij toe aan het verwerken van zijn trauma’s. Hij heeft zelf gekozen om in behandeling te gaan. Een zware weg in de goede richting!


Niet elk verhaal is zo rooskleurig. Goede keuzes maken in het leven is niet zo eenvoudig. Het is fantastisch om zij aan zij met deze mensen te mogen werken en ze te helpen om wijze keuzes te maken!


Door: Joris Stavenga, manager bij LIMOR.

Meer lezen? Klik dan hier!

Geplaatst in Hulpverlening, Verhalen op 20-05-2017


Andere blogs

Tussen Wal en Schip

Het is maandagmiddag 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot. Lees het hele artikel.


Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hier haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. Lees het hele artikel.


Hoe een modern kerstverhaal de harten van de Groningers stal

Het klinkt als een kerstverhaal dat het ook nog eens een vervolg krijgt tot en met Nieuwjaarsdag. De assistent-manager van een Gronings hotel trok zich het lot aan van een 20-jarige man die al bijna een half jaar in de straten van de noordelijke stad slaapt.  Lees het hele artikel.


De Goede Doelen week van G.V. Groen Geel

Van zondag 25 november tot en met zaterdag 1 december 2018 heeft voetbalvereniging Groen Geel in het teken gestaan van de Goede Doelen Week. Dit jaar hebben ze onze stichting Straatwijs als goede doel uitgekozen en hier zijn wij erg trots op en blij mee! Lees het hele artikel.


Van het vluchtige leven op straat naar eigen huisraad

"Ik ben op de koffie bij een cliënt thuis. Hij heeft een flink portie teleurstellingen en trauma’s in zijn rugzak. In het verleden is hij misbruikt. Een stabiele gezinssituatie was voor hem ver te zoeken. Na een turbulent leven waarin wonen in een opvanginstelling en bivakkeren op straat elkaar afwisselden, heeft hij nu een eigen huis." Straatwijs Blog van Joris Stavenga, werkzaam bij LIMOR. Lees het hele artikel.


Daklozen eerst naar de kapper en dan lekker eten!

Het is zondag 29 juli 2018, Groningen. Samen met Thomas Sykes Hairstudio en restaurant Block & Barrels organiseren we een speciale event voor daklozen. Een middag en avond waarbij daklozen helemaal centraal staan. Eerst lekker naar de kapper en daarna samen eten bij een heerlijk restaurant in de binnenstad van Groningen. Lees het hele artikel.


Afval

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel. Lees het hele artikel.


Spiritus

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel.


Aandacht maakt alles mooier!

Op 29 mei gaf IKEA Groningen in samenwerking met Stichting Straatwijs een gratis maaltijd aan bezoekers van de maatschappelijke opvang (Leger des Heils en de Open Hof). Lees het hele artikel.


Ons eerste event: de ontmoetingsdag!

Op 24 mei 2018 tussen 11.00 en 14.00 vond de ontmoetingsdag plaats in de Oude Gasfabriek te Groningen. Het doel van deze dag was dat dak- en thuislozen en hulpverleners met elkaar in contact konden komen op een laagdrempelige manier. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (17)   Hulpverlening (15)   Tips (4)   Verhalen (18)   Wensen (12)