Gemeente Groningen past regels winterregeling voor daklozen aan

11 december 2020

Vandaag een week geleden op vrijdag 4 december heeft de stichting Straatwijs, samen met Stichting Martinikerk Groningen en de Protestantse Diaconie Groningen een open brief gestuurd naar de burgemeester van de gemeente Groningen. In deze brief spreken wij onze gezamenlijke zorg uit over de toegankelijkheid van de nachtopvang voor daklozen.

Op diverse plekken in de stad slapen ’s nachts nog mensen die volgens het huidige beleid niet welkom zijn in de nachtopvang van Het Kopland, bijvoorbeeld omdat ze geen Nederlander zijn, maar een Europese achtergrond hebben. Deze mensen mogen alleen gebruik maken van de faciliteiten als de gevoelstemperatuur ‘s nachts daalt beneden de -10c graden.

De Gemeente Groningen heeft vandaag (11 december 2020) laten weten deze winterregeling aan te willen passen naar 0c graden. Een verbetering, maar dit betekent ook dat ‘niet-Nederlandse Europeanen’ nog steeds niet toegelaten worden in de nachtopvang als het warmer is dan 0c graden.

Een aantal van deze mensen hebben we sinds 4 december op eigen initiatief ondergebracht in een hotel in de stad Groningen, in afwachting van het antwoord op onze brief. Deze mensen zullen morgen het hotel weer verlaten en hoogstwaarschijnlijk weer op straat gaan slapen.

De beleidswijziging geeft ons een dubbel gevoel. We zijn blij met de temperatuursaanpassing, maar zijn nog steeds van mening dat de genoemde doelgroep, in ieder geval voor een bepaalde periode, sowieso gebruik moet kunnen maken van de nachtopvang. In deze periode zou dan een concreet plan gemaakt en uitgevoerd kunnen worden, voor een duurzame oplossing van de diverse problematiek.

Dank aan alle mensen die ons de afgelopen week hebben gesteund, dank aan de gemeente voor het aanpassingen van de winterregeling op deze korte termijn.

Wij wensen een ieder alvast fijne, gezonde en vooral koude feestdagen toe! Stichting Straatwijs

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen, Wensen op 11-12-2020


Andere blogs

Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Tips
  • op 29-04-2017

Ik heb schulden en ik word er bang van...

Schuldhulpverlening is een traject waar weinig onder ons warm voor lopen. Het liefst willen we er nooit van horen. Echter ontstaat soms een situatie waardoor schuldhulpverlening gewoon nodig wordt. Schaamte en trots vormen in de praktijk vaak de twee grote drempels waar ie-mand overheen moet alvorens te starten met schuldhulpverlening. Lees het hele artikel.


Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (17)   Hulpverlening (16)   Tips (3)   Verhalen (17)   Wensen (11)