Gemeente Groningen past regels winterregeling voor daklozen aan

11 december 2020

Vandaag een week geleden op vrijdag 4 december heeft de stichting Straatwijs, samen met Stichting Martinikerk Groningen en de Protestantse Diaconie Groningen een open brief gestuurd naar de burgemeester van de gemeente Groningen. In deze brief spreken wij onze gezamenlijke zorg uit over de toegankelijkheid van de nachtopvang voor daklozen.

Op diverse plekken in de stad slapen ’s nachts nog mensen die volgens het huidige beleid niet welkom zijn in de nachtopvang van Het Kopland, bijvoorbeeld omdat ze geen Nederlander zijn, maar een Europese achtergrond hebben. Deze mensen mogen alleen gebruik maken van de faciliteiten als de gevoelstemperatuur ‘s nachts daalt beneden de -10c graden.

De Gemeente Groningen heeft vandaag (11 december 2020) laten weten deze winterregeling aan te willen passen naar 0c graden. Een verbetering, maar dit betekent ook dat ‘niet-Nederlandse Europeanen’ nog steeds niet toegelaten worden in de nachtopvang als het warmer is dan 0c graden.

Een aantal van deze mensen hebben we sinds 4 december op eigen initiatief ondergebracht in een hotel in de stad Groningen, in afwachting van het antwoord op onze brief. Deze mensen zullen morgen het hotel weer verlaten en hoogstwaarschijnlijk weer op straat gaan slapen.

De beleidswijziging geeft ons een dubbel gevoel. We zijn blij met de temperatuursaanpassing, maar zijn nog steeds van mening dat de genoemde doelgroep, in ieder geval voor een bepaalde periode, sowieso gebruik moet kunnen maken van de nachtopvang. In deze periode zou dan een concreet plan gemaakt en uitgevoerd kunnen worden, voor een duurzame oplossing van de diverse problematiek.

Dank aan alle mensen die ons de afgelopen week hebben gesteund, dank aan de gemeente voor het aanpassingen van de winterregeling op deze korte termijn.

Wij wensen een ieder alvast fijne, gezonde en vooral koude feestdagen toe! Stichting Straatwijs

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen, Wensen op 11-12-2020


Andere blogs

Tussen Wal en Schip

Het is maandagmiddag 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot. Lees het hele artikel.


Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hier haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. Lees het hele artikel.


Hoe een modern kerstverhaal de harten van de Groningers stal

Het klinkt als een kerstverhaal dat het ook nog eens een vervolg krijgt tot en met Nieuwjaarsdag. De assistent-manager van een Gronings hotel trok zich het lot aan van een 20-jarige man die al bijna een half jaar in de straten van de noordelijke stad slaapt.  Lees het hele artikel.


De Goede Doelen week van G.V. Groen Geel

Van zondag 25 november tot en met zaterdag 1 december 2018 heeft voetbalvereniging Groen Geel in het teken gestaan van de Goede Doelen Week. Dit jaar hebben ze onze stichting Straatwijs als goede doel uitgekozen en hier zijn wij erg trots op en blij mee! Lees het hele artikel.


Van het vluchtige leven op straat naar eigen huisraad

"Ik ben op de koffie bij een cliënt thuis. Hij heeft een flink portie teleurstellingen en trauma’s in zijn rugzak. In het verleden is hij misbruikt. Een stabiele gezinssituatie was voor hem ver te zoeken. Na een turbulent leven waarin wonen in een opvanginstelling en bivakkeren op straat elkaar afwisselden, heeft hij nu een eigen huis." Straatwijs Blog van Joris Stavenga, werkzaam bij LIMOR. Lees het hele artikel.


Daklozen eerst naar de kapper en dan lekker eten!

Het is zondag 29 juli 2018, Groningen. Samen met Thomas Sykes Hairstudio en restaurant Block & Barrels organiseren we een speciale event voor daklozen. Een middag en avond waarbij daklozen helemaal centraal staan. Eerst lekker naar de kapper en daarna samen eten bij een heerlijk restaurant in de binnenstad van Groningen. Lees het hele artikel.


Afval

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel. Lees het hele artikel.


Spiritus

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel.


Aandacht maakt alles mooier!

Op 29 mei gaf IKEA Groningen in samenwerking met Stichting Straatwijs een gratis maaltijd aan bezoekers van de maatschappelijke opvang (Leger des Heils en de Open Hof). Lees het hele artikel.


Ons eerste event: de ontmoetingsdag!

Op 24 mei 2018 tussen 11.00 en 14.00 vond de ontmoetingsdag plaats in de Oude Gasfabriek te Groningen. Het doel van deze dag was dat dak- en thuislozen en hulpverleners met elkaar in contact konden komen op een laagdrempelige manier. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (17)   Hulpverlening (16)   Tips (3)   Verhalen (17)   Wensen (11)