Gemeente Groningen past regels winterregeling voor daklozen aan

11 december 2020

Vandaag een week geleden op vrijdag 4 december heeft de stichting Straatwijs, samen met Stichting Martinikerk Groningen en de Protestantse Diaconie Groningen een open brief gestuurd naar de burgemeester van de gemeente Groningen. In deze brief spreken wij onze gezamenlijke zorg uit over de toegankelijkheid van de nachtopvang voor daklozen.

Op diverse plekken in de stad slapen ’s nachts nog mensen die volgens het huidige beleid niet welkom zijn in de nachtopvang van Het Kopland, bijvoorbeeld omdat ze geen Nederlander zijn, maar een Europese achtergrond hebben. Deze mensen mogen alleen gebruik maken van de faciliteiten als de gevoelstemperatuur ‘s nachts daalt beneden de -10c graden.

De Gemeente Groningen heeft vandaag (11 december 2020) laten weten deze winterregeling aan te willen passen naar 0c graden. Een verbetering, maar dit betekent ook dat ‘niet-Nederlandse Europeanen’ nog steeds niet toegelaten worden in de nachtopvang als het warmer is dan 0c graden.

Een aantal van deze mensen hebben we sinds 4 december op eigen initiatief ondergebracht in een hotel in de stad Groningen, in afwachting van het antwoord op onze brief. Deze mensen zullen morgen het hotel weer verlaten en hoogstwaarschijnlijk weer op straat gaan slapen.

De beleidswijziging geeft ons een dubbel gevoel. We zijn blij met de temperatuursaanpassing, maar zijn nog steeds van mening dat de genoemde doelgroep, in ieder geval voor een bepaalde periode, sowieso gebruik moet kunnen maken van de nachtopvang. In deze periode zou dan een concreet plan gemaakt en uitgevoerd kunnen worden, voor een duurzame oplossing van de diverse problematiek.

Dank aan alle mensen die ons de afgelopen week hebben gesteund, dank aan de gemeente voor het aanpassingen van de winterregeling op deze korte termijn.

Wij wensen een ieder alvast fijne, gezonde en vooral koude feestdagen toe! Stichting Straatwijs

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen, Wensen op 11-12-2020


Andere blogs

Aangepaste openingstijden daklozenopvang Groningen

In december 2020 en januari 2021 zijn er vanwege de aangescherpte corona maatregelen, aangepast openingstijden van de dag- en nachtopvang voor daklozen in Groningen. Lees het hele artikel.


Preventie Alliantie helpt dakloosheid te voorkómen

Gemeenten krijgen een extra steuntje in de rug om dak- en thuisloosheid te voorkómen. Vanaf vandaag kunnen zij een beroep doen op de zogeheten Preventie Alliantie, die ondersteuning biedt bij het ontwikkelen en uitvoeren van het gemeentelijk preventiebeleid rondom dak- en thuisloosheid. Lees het hele artikel.


Open brief aan de burgemeester van Groningen (2)

De stichting Straatwijs wil dat alle daklozen in de nachtopvang mogen slapen, ongeacht hun nationaliteit. Mensenrechten gelden immers voor iedereen, waar je ook bent. Laat deze mensen hier aansterken en eten, zodat er hulp geboden kan worden en er weer perspectief komt. Lees het hele artikel.


Is de verkoop van de straatkrant nog wel van deze tijd?

Wekelijks krijgen wij veel e-mailtjes van mensen die vragen hebben over dak- of thuislozen in onze stad. Vaak met suggesties over een individu die je ergens in de stad ontmoet hebben of om producten te verspreiden onder de doelgroep die het vaak niet breed heeft. Lees het hele artikel.


Welke rechten hebben daklozen?

Hoe worden grondrechten met betrekking tot recht op bijstand, de zorg voor bestaanszekerheid en het recht op behoorlijke gezondheidszorg voor de daklozen groep in Groningen vormgegeven in het internationale recht, het Nederlandse recht en het gemeentebeleid van Groningen en wat voor invulling geeft de gemeente Groningen daar aan in de praktijk? Lees het hele artikel.


Straatwijs is per 1 mei dakloos

Vanaf 1 mei aanstaande is stichting Straatwijs op zoek naar een nieuw postadres in Groningen. Onze voorkeur gaat uit naar een (zakelijk)adres in de binnenstad. Wij zullen eens per 2 weken eventuele post komen ophalen. Op ons huidige postadres zijn wij vanaf 1 mei niet meer welkom en we hebben als stichting (net als onze doelgroep overigens) een fysiek adres nodig voor o.a. de KvK en de bank. Kun jij ons hiermee helpen of ken je misschien iemand die ons kan helpen, stuur dan e-mail naar contact@straatwijs.com. Alvast hartelijk bedankt! Lees het hele artikel.


NS verlaagt temperatuur stationshal en sluit stopcontacten af

Van een aantal daklozen in Groningen kregen wij het signaal dat de NS de temperatuur in de grote stationshal omlaag heeft gedaan, ook zijn de stopcontacten afgesloten. Lees het hele artikel.


Lang niet alle daklozen maken gebruik van de nachtopvang

De afgelopen tijd hoorden we veel geluiden over mensen die niet de nachtopvang van het Kopland in willen. Voor ons aanleiding om dit eens te onderzoeken. Daarom hebben we onze wekelijkse ronde door de stad wat later op de avond gepland. Lees het hele artikel.


Overleven in Sappemeer Oost

Het is 4 februari 2018, 17 uur smiddags als we een berichtje ontvangen over een artikel op RTVNoord. "Goed verzorgde man slaapt al weken op station" luidt de titel van het stuk. Voor 18.30 uur diezelfde avond zitten we in de auto op weg naar Sappemeer Oost. Daar aangekomen hebben we hem daar inderdaad aangetroffen en zijn we aan de praat gekomen. We komen erachter dat hij hier al sinds 1 januari verblijft. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (17)   Hulpverlening (16)   Tips (3)   Verhalen (17)   Wensen (11)